DESTINATIONS

This is where you'll find desinations that we might visit during a year.

We adjust our tours to season, holidays and news.

 You can hopefully find inspiration for your own customized tour here as well.

Abecita Konstmuseum i Borås visar i huvudsak grafisk konst och foto från Europa och USA samt prisbelönt nordisk textilkonst.

 

Med ca 500 verk är museet unikt i Europa. Ett besök här är garanterat minnesvärt och förutom temporära utställningar erbjuds representation ett 30-tal konstnärer från 1961 och framåt.​

Abecitas fotokonst och popkonst visas på tre våningar om totalt 2400 m²! 

Abecita Konstmuseum

- Borås

Kungar, drottningar, riddare, adelsmän, fångar, häxor, soldater och pigor – alla har de levt i den mäktiga Bohus Fästning. 

Bohus fästning blev utsatt för 14 belägringar sedan grundandet 1308 – ett nordiskt rekord – men fästningen har aldrig erövrats med våld!

Från början var det den norska kungen som lät bygga fästningen som den sydligaste utposten i dåvarande rike.

Ett besök här är spännande och vackert! Under året ordnas  här ett antal aktiviteter.

Bohus Fästning

- Kungälv

Garveriet i Floda är en relativt ny charmig spännande destination!  

 

Här finns restaurang, kafé, butik, bageri, lokala bryggeriet Bearded Rabbit, mötes- och kursloklaler -  alla med fokus på kunskap och innovation kring hållbar, lokal och småskalig matproduktion.

 

Garveriet är en ny mötesplats - en plattform - för skapande av ett hållbart samhälle med fokus på mat. 

Garveriet

- Floda

Herrgården ligger i Torpanäsets vackra naturreservat. Det första omnämnandet av Hofsnäs herrgård som hittats är från år 1488!

På Hofsnäs ägor finns kafé och bistro i Herrgården, badplats, betande boskap och flera vandringsleder.

Dessutom ligger här den charmiga Lilla Saluhallen i det före detta sädesmagasinet, med underbart mathantverk samt Hantverkarna i Gammelgården med stort utbud av  olika sorters hantverk.

Hofsnäs Herrgård

- Borås

Inland är det gamla namnet på den region som en gång omfattade nästan hela södra Bohuslän. Ett område fullt av vacker natur, lantbruksområden och levande skärgård. 

Den innehållsrika historien inspirerar vid tillverkningen och flaskorna berättar om spännande tider, händelser och människor från trakten.

Inlands Bryggeri

- Marstrand

3 meter från havet, i gamla Allmags Varv, hittar vi västra Sveriges enda ullförädlings-verkstad.Här tar man hand om fin svensk ull, på ett för material och miljö skonsamt sätt.

 

De har en 6 ton tung kardmaskin i verkstaden! Butiken erbjuder ull i varierande färger och kvaliteter. Här säljs även vadmal, materialsatser och några härliga färdiga produkter.

Manu Factus Ullförädling - Orust

Keramiker Marketa Schätzova har sin mysiga butik och verkstad nära Tjuvkil i Kungälv.

”Att skapa med lera och vara keramiker är som en resa. Under hela färden upptäcker man nya saker. Världen med alla dess kulturer och rikedom på olika naturfenomen är en stor inspirationskälla.”

Keramiken är så långt bort från massproduktion du kan komma! 

Marketa Keramik

- Kungälv

Spinnmaskinen och den mekaniska vävstolen var nyss uppfunna då Peter Wilhelm Berg år 1833 startade Bomullsspinneriet. I mer än 130 år utvecklade och drev familjen fabriken framgångsrikt.

I den vackra historiska fabriksmiljön kan man idag njuta av design, mode, mysigt café, inredning, smycken, delikatesser, ett modernt hotell och utställningar. En kort promenad tar dig till charmigaTollered där bruksortens arbetare bodde.

Nääs Fabriker

- Lerum

Eva Sasioglu är etablerad smyckeskonstnär, som tillverkar smycken i egen design.

 

Organiska former samsas med pärlor och stenar och ibland någon extra teknisk detalj. Materialet är oftast silver men Eva arbetar även i guld.

Eva har sin verkstad och lilla butik i Tjuvkil, på väg mot Marstrand.

Sasioglu Design Jewelry - Tjuvkil

Sundsby omnämns redan i 1388 års jordebok! I huvudbyggnaden från 1787 finns ett kafé/restaurang. I en flygel ryms ett museum som berättar om Margareta Huitfeldt - den berömda ägarinnan, kallad "Drottning av Bohuslän".På säteriet finns också ett par butiker med konst- och mathantverk, bageri och köks-trädgård. I naturreservatet intill finns vackra vandringsleder.​

Sundsby Säteri

- Tjörn

Spinneriet är en historisk byggnad med anor från 1800-talet. 

Idag har det samlats designers, fotografer, inredare, bloggare och övriga kreatörer i ett hus fullt av fantastiska industriella miljöer. 

Här kan du inspireras, shoppa en mängd olika unika varor inom design, mode, interiör, konsthantverk, ekologiska barnprodukter - och mycket mer! I byggnaden bredvid ligger restaurangen Lilla Spinneriet, som serverar utsökt, vacker och nyttig mat.

Spinneriet i Lindome

och Lilla Spinneriet

Orusts första KRAV-certifierade kafé!  Allt i kafét är bakat i gårdens eget bageri. I gårdsbutiken kan du handla mängder med "bi-produkter", hudvårdsprodukter, presentartiklar, godis, choklad - med mera!

I den härliga trädgården kan du koppla av med din fika. Honungsgården har även en utställning om bins fascinerande liv och t ex en uppskattad visningskupa, bakom glas, där man närgånget kan studera hur bina lever.

Tavlebords Honungsgård - Orust

Thorskogs Slott byggdes 1892 av varvspatron Petter Larsson, som 1865 startade ett framgångsrikt varv vid Göta Älv. 

På slottet anordnas konferenser, fester, bröllop, middagar ... allt med högsta kvalitet och service.

Genom åren har Thorskogs Slott varit besökt av ett antal prestigefyllda gäster så som; George (den äldre) & Barbara Bush, Michail Gorbachov, John Major och Benazir Bhutto!

Thorskogs Slott

- Västerlanda

Underbart kafé och butik i före detta spannmålsmagasinet på Tofta Herrgårds ägor. Här erbjuds härligt konst- & mathantverk och andra närproducerade varor. I trädgården finns gott om plats för lek och bus.​

Tofta herrgårds historia går tillbaka till 1400-talet. Under 1600-talet blev gården ett rusthållshemman med militär funktion för Bohusläns dragoner.

Magasinet, Tofta Herrgård - Kungälv

En härlig mix av mysigt litet café, rökeri, gårdsbutik & blomsterhandel, som är öppet sommarhalvåret. Här finns även fotografier tagna av ägarinnan, naturfotograf Annelie Utter.

Man möts av en välkomnande och avslappnad atmosfär – med afrikanska influenser!​

I trädgården strosar hönor och ankor runt rökeriet, där man på gammaldags vis röker den eftertraktade laxen och räkorna. Du kan också köpa med dig tillbehör som hemmagjord aioli och hjortronsås.

Zanzibar Café, B&B

& Rökeri - Tjuvkil

Under hösten 2018 byggde Bearded Rabbit upp sitt ett bryggeri och en bryggeripub i den nysatsning som görs i hållbara matdestinationen Garveriet i Floda, mellan Göteborg och Alingsås. 

 

Bryggverket här är på 500 liter och är nu inkört och klart för produktion. Premiärbryggningen gjordes dagen före nyårsafton 2018. Planen är att brygga såväl starköl som folköl och lättöl.

Bearded Rabbit Brewery

- Garveriet, Floda

Vid freden i Roskilde 1658 blev Bohuslän svenskt. Marstrand var då sedan länge en viktig handelsplats med en del av den västsvenska flottan.

För att kunna försvara Marstrand lät Carl X Gustav bygga en fästning på öns högsta punkt och år 1860 var den färdigbyggd. För att kunna genomföra sina planer skapade han straffet "Marstrands-arbete" som gjorde att landets fångar kunde byggde fästningen. Idag skänker den Marstrand en välkänd siluett och de guidade turerna bjuder turister mycket nöje!

Carlstens fästning

- Marstrand

Gullholmen är Sveriges mest tätbebyggda skärgårdsö! Här finns en gemytlig atmosfär där små gränder slingrar sig fram.

Mycket av öns gamla karaktär finns bevarad än idag med sjöbodar, bryggor och en välbesökt gästhamn. Här finns också ett par restauranger och ett litet museum.

På Härmanö finns ett av Bohusläns vackraste och största naturreservat, med underbara bad och enastående utsikt!

Gullholmen & Härmanö

-  vid Orust

HamraGård har anor sedan 1600-talet! Lamm- och fläskkött samt charkvaror, till detta ett par välsmakande tillbehör gjorda på egna odlingar erbjuds i den lilla Gårdsboden. 

 

Givetvis säljer gården även sina vackra lammfällar, garn och ullprodukter. Du hittar också andra lokalt producerade varor såsom mjöl, äpplemust, kryddor och kaffe.

 

Hamra gård

- Kungsbacka

Trädgårdarna är en fri tolkning av den 1800-talsträdgård som låg här förr i tiden. De har fyra kvarter med olika planteringar och teman. Herrgården ligger i natursköna omgivningar intill sjön Aspen.

År 2015 vann Jonsereds Trädgårdar utmärkelsen "Sveriges mest inspirerande park", i kategorin nyanlagda parker och trädgårdar.

Jonsereds Trädgårdar

- Partille

Några mil norrut längs Göta Älv kan vi verkligen känna historiens vingslag! Det är svårt att förstå att här i Lödöse låg en av Sveriges största städer, föregångaren till Göteborg.

 

Idag finns här ett modernt museum, fullspäckat med föremål från utgrävningar och all information man kan önska - något för alla åldrar!

Lödöse Museum

- Lödöse

Marstrand grundades i början av 1200-talet av Norges kung Håkon Håkonsson. 

Idag finns här ett stort utbud av historia, shopping, kultur, kaféer, hantverk, barer, restauranger och såklart en livlig hamn full av vackra båtar! Det mest kända besöksmålet på Marstrand är nog ändå Carlstens Fästning, som skänker än sin vackra silhuett. Marstrand erbjuder även fina promenader runt ön och är väl värt att besöka året runt.

Marstrand

- Kungälv

Nordiska Akvarellmuseet, som ligger oerhört vackert så gott som på havet, visar fantastiska högklassiga utställningar från hela världen.

"Nordiska Akvarellmuseets målsättning är att se på akvarelltekniken från samtidens och den nutida konstens perspektiv mot bakgrund av akvarellmåleriets tradition. Vi för en diskussion om akvarellens möjligheter och sprider kunskap om hur konstnärer idag och i historien använt vatten och pigment för att skapa konst."

Nordiska Akvarellmuseet - Tjörn

Mitt i Bohuslän ligger Sveriges fjärde största ö. Orust kommun har cirka 15 000 invånare. Om sommaren mer än fördubblas befolkningen då skärgårdsidyllerna blomstrar. Orust är präglat av båtbyggeri, jordbruk och fiske. Här finns mycket att njuta av såsom genuina fiskesamhällen, mat- och konsthantverkare, god mat & fika, åkerlandskap, klipphällar i glittrande hav, skog och insjöar. 

Orust - Nordväst om Göteborg

Silverwijk, ägs av silversmed Emelie Wijk Lundberg.  Hon är känd för fantastiska arbeten i silver, men hon arbetar även i andra material, såsom koppar, guld, glas.

Emelie har sin mycket charmiga verkstad och butik på ön Tjörn, (hon har även en butik hos Sundsby Säteri). 

Silverwijk Jewellery

- Tjörn

Säteriet har under åren gått från att ha varit Hisingens största gård med stor besättning av kor och hästar till att ha blivit ett mycket omtyckt och charmigt utflyktsmål.

Säteriet har idag exempelvis några

supermysiga unika butiker samt mysiga restaurangen Franska Skafferiet, fest- och konferenslokaler, Studio Stora Holm.

Säteriet erbjuder ofta olika teman med t ex utställningar, lyxloppis, marknader - och mycket mer!

Stora Holm Säteri

- Göteborg

Tavlebords Lanthandel, som ligger centralt på Orust, är en populär lanthandel som kan liknas vid en liten saluhall. 

Lokala producenter säljer mumsig närproducerad mat, kläder, keramik, ekologiska grönsaker, lammskinsprodukter, Mollösundsljus, örter, smycken, träleksaker – och mycket mer!

Tavlebords Lanthandel

- Orust

Slottet var färdigbyggt år 1904 och är Nordens främsta Arts & Crafts-anläggning  –  en förkärlek för materialäkthet och högkvalitativt konsthantverk.​

Slottet ligger vackert vid havet med fina stigar genom ett underbart naturreservat. På ägorna finns t ex restaurang, café, Emils lekland, muséestuga, Vagnsmuséum och Slottskyrka. I Slottsbutiken erbjuds inredning, souvenirer, presentartiklar, böcker och delikatesser. 

Tjolöholms Slott

- Kungsbacka

Här mötte Gustav Vasa den unga Katarina Stenbock, som sedan blev hans tredje hustru!

Torpa stenhus ligger vackert vid sjön Åsunden. Med unik arkitektur och interiör är Torpa Stenhus ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från 1500-talet. Det första Stenhuset uppfördes kring år 1470. Den medeltida byggnaden på Torpa var både försvars- och handelsborg.

Torpa Stenhus -

Sydost om Borås

Åstol är en unik mycket liten klippö – älskad, omsjungen och omtalad av många.

Åstol ligger mellan öarna Tjörn och Marstrand på den Bohuslänska kusten. De smala, bilfria asfalts-gränderna ringlar tätt. Åstol har varit bebodd sedan 1700-talet, då en av de stora sillperioderna utspelades.

 

Här hittar du bland annat den omtyckta restaurangen Åstol Rökeri och naturligtvis finns här många möjligheter till underbara bad!

Åstol

- strax utanför Tjörn

På Dyrön kan du vandra genom ett oemotståndligt landskap och njuta av vyerna över havet. Från de högre platserna på ön kan man se närliggande lilla ön Åstol – och så långt som till Carlstens fästning på Marstrand! 

Dyrön erbjuder också ett par omtyckta hamnar och fina bad. Sommartid finns serveringar, butik och galleri. Öns välkända smyckedesigner TinTin Hallding finns här däremot året runt.  

Dyrön

- intill Tjörn

En av Sveriges bäst bevarade 1700 tals-anläggningar. Slottet byggdes som sommarvilla åt en av landets rikaste män, grosshandlaren John Hall och hans familj.

Till slottet hör köksträdgårdar, formell trädgård, kulturreservat, lantgård, drivhus, lekpark, butik samt kaffehus och krog. Ett återuppbyggande av orangeriet enligt gamla traditioner och ritningar pågår.

Slottet ligger vackert vid sjöar och på ägorna finns flera vackra promenadvägar. 

Gunnebo Slott & Trädgårdar - Mölndal

På denna gård betar får och lamm ute i det fria och föds upp med eget foder. 

 

I butiken säljs lammkött samt vilt- och nötkött, rökta detaljer och många ekologiska delikatesser såsom ostar, sylt och chutney.

Håvs erbjuder även lokal-producerade gryn, mjöl och rapsolja.

Håvs har eget rökeri och deras mathantverk har blivit prisbelönt vid ett flertal tillfällen!

Håvs Lamm & Delikatess - Orust

Klädesholmen var bebodd redan på 1200-talet. När en norsk biskop år 1594 passerade Klädesholmen, beskrev han det redan då som ett gammalt fiskeläge!

Klädesholmen är en rofylld ö med enastående utsikt över västerhavet, som förbinds med Tjörn via en bro från Bleket.

Det finns bland annat ett flertal härliga badplatser på ön, ett par charmiga restauranger, sillmuseum och pittoreska små gränder. 

Klädesholmen

- Tjörn

Lilla Spinneriet är en mycket omtyckt restaurang. I vacker och mysig miljö, bredvid Spinneriet i Lindome, erbjuds  innovativ, hälsosam och mycket god mat i restaurang, café, bageri och butik. 

Man erbjuder bland annat vällagade luncher. Med säsongens råvaror sätter de säsongens grönsaker i fokus. 

Söndagar är oerhört populära - då serverar man en fräsch, vacker och smakrik brunch.

Lilla Spinneriet

- Lindome

Moriks Fårgård är en oas med lyckligt betande får i hagarna runt gården, hönor på gårdsplan och med utsikt över ängar och hav.

Gården ligger på sydvästra Tjörn och har öppnat en mysig gårdsbutik.

I butiken erbjuder gården t ex vackra välgjorda hantverksprodukter, underbara ull accessoarer, ljus, skinnfällar, kött, keramik och delikatesser, ekologiska hygienvaror. 

Moriks Fårgård

Tjörn

Mollösund är ett genuint fiske-samhälle på sydvästligaste Orust.

 

Farleden intill byn, som på sommaren trafikeras av tusentals båtar, går i sundet mellan Mollön och samhället är härlig underhållning från klippor eller restaurang.

I Mollösund finns sommartid flera olika restauranger, caféer och

butiker. Den populära gästhamnen  rymmer mer än 100 gästbåtar.

Mollösund

- Orust

Slottet har förmodligen Skandinaviens mest kompletta orörda 1800-tals interiör! Man kan spåra slottets ägare ända tillbaka till slutet på 1500-talet.  De äldsta delarna av nuvarande slottet är från 1600-talet.

Bredvid slottet finns en vacker park, café och restaurang. På ägorna finns även naturreservat, en  fin liten strand, ett flertal vackra byggnader. I en av dem finner du Nääs Konsthantverk - galleri, butik och café.

Nääs Slott med omgivning - Lerum

Denna internationellt kända park är ingen konventionell park! Den består av stora och små samtida skulpturer som är utställda bland betande får i ett vackert böljande landskap. 

Vid parken har man funnit 4500 år gamla spår efter bosättningar. I Man kan än idag se av gravar och domarringar daterade 500 före Kristus till 1000 efter Kristus! 

Pilane Skulpturpark & Gravfält - Tjörn

Skärhamn är Tjörn kommuns centralort. Här finns en livlig hamn, butiker och många möjligheter att njuta av konst, konsthantverk, och slöjd. Mysiga restauranger och Kaféer erbjuder vällagad mat och fika.

I Skärhamn bor cirka 3500 personer året runt. Antalet ökar betydligt under sommarhalvåret då sommargäster och turister vallfärdar till de älskade Bohuslänska öarna. 

Skärhamn

- Tjörn

Konstnärer och hantverkare har lyckats återskapa miljöer både från bruket och från det samhälle som var så intimt förknippat med glastillverkningen. Här kan du uppleva svensk industrihistoria och bruksmiljö. 

Här finns även ett charmigt litet kafé, museishop och utställningshall med tillfälliga utställningar med intressant konst och konsthantverk.

Visste du att Cola-flaskans fader, Alexander Samuelsson, arbetade här?​

Surte Glasbruksmuseum

- Surte

Textilmuseets samlingar utgör Sveriges viktigaste källa till kunskap om textilindustrins produkter från 1870-talet fram till idag. Även folklig och historisk textil, hantverk, mode, konst och design ryms bland föremålen.

T o m 21 april visas "Balenciaga - Master of Couture", en internationell utställning från Victoria and Albert Museum i London.

Textilmuseet - Borås

Textile Fashion Center

Tjörns kommun omfattar även mer än 1500 mindre öar, holmar och skär. På Tjörn bor cirka 16 000 personer året runt, men sommartid dubbleras befolkningen.

Huvudorten Skärhamn är känd för bland annat välkända Nordiska Akvarellmuseet, har en härlig livlig hamn, butiker och hantverk. Förutom fiskebyar och härliga bad är också Pilane Skulpturpark och Sundsby Säteri mycket omtyckta resmål på Tjörn.

Tjörn - 5 mil nordväst om Göteborg

Charmig butik och kafé som ligger vackert inbäddad i grönska. 

Sommartid erbjuder grönsakslandet sallad, vitlök, morötter, sockerärtor – och mycket mer! Du frestas av allt från marmelad, sylt, och chutney till lammkött, lammkorvar, rökt fårstek, lammskinn, halsmuffar och pannband. Här tar man sin fika ute bland blommor och blader – eller inne i det trivsamma före detta hönshuset.​​

Töllås Fårgård

- Orust

En genuin by med rötter i 1600- och 1700-talen. Allt tyder på att människor har bott här i flera tusen år! De fyra gårdarna är omålade och skimrar vackert silvergrå. Byn genom-förde storskifte och laga skifte, men gårdarna splittrades inte  – och det är unikt i Sverige! 

I Bengts kaffestuga, kan man köpa mumsig fika och sommartid erbjuds dagligen visningar. Under året ordnas ett flertal marknader och kurser.

Byn bjuder på en underbar vacker och rogivande miljö.

Äskhults By

- Kungsbacka

About Unique Visit
- West Sweden
Contact
Follow us on social media 

We love to create good memories, toghether with our customers. Unique Visit takes you by minibus to amazing manors, castles, exhibitions, cafés, gardens, arts & crafts -

and food artisans that are located in the regions surrounding Gothenburg. Or as we locals say; Göteborg. 

+46 (0)31-363 65 15

Göteborg - Sweden

info@uniquevisit.se

  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Icon