Sundsby Säteri

Sundsby Säteri är en mytomspunnen plats, som ligger vackert inbäddad bland lövskogar, havsvikar och berg, på lilla ön Mjörn – ett stenkast från Tjörn. Den första byggnaden på Sundsby omnämns som Sundsbö i 1388 års jordebok!

Enbart 17 år gammal, år 1625, ärvde Margareta Huitfeldt gården. Tio år senare hade Margareta gift sig med en dansk adelsman och tillsammans drev de mycket framgångsrikt Sundsby. Även efter makens tidiga bortgång drev Margareta lyckosamt gården vidare. Med järnhand sägs det. År 1664 gjorde Margareta en enorm donation till Göteborgs Kongl. Gymnasium. Det är den största enskilda privata donationen i Sverige, större än Nobeldonationen.

Sundsby Säteri lockar med det omtyckt mysigt caféet/restaurang, i huvudbyggnaden från 1787. I den östra flygeln finns ett litet museum som berättar om Sundsby och Margareta Huitfeldt. I den västra flygeln finns butik och bageri, som bakar allt bröd och bakverk som säljs i caféet. I en annan byggnad har silversmed Emelie Wijk en butik och bredvid den finns en butik som säljer bland annat mathantverk från lokala producenter.

På ägorna finns en köksträdgård som knyter an till den köksträdgård som fanns där för 100 år sedan. Man odlar ekologiskt och riktar in sig på de växter och grödor som är historiskt viktiga för Bohuslän. I naturreservatet intill finns vandringsleder, varav den längsta är 4,4 km. De slingrar fram i ett vackert varierande landskap, förbi grottor och med hänförande utsikt över Stigfjorden. På andra sidan Stigfjorden syns grannön Orust.

Kuriosa: Donationen Margareta gjorde bestod av ofattbara 680 gårdar – plus fiskelägen med 2300 hus och magasin! Kanske inte så märkligt att hon har kallats för Drottning av Bohuslän …

_DSC7100.jpg
_DSC7076.jpg