Skärhamn

Skärhamn är Tjörn kommuns centralort, på västra kusten av Tjörn. Här finns en livlig vacker hamn, diverse butiker och många möjligheter att njuta av konst, konsthantverk, träskutor och slöjd. Ett flertal mysiga restauranger och caféer erbjuder vällagad mat och smaskig fika.

I Skärhamn bor cirka 3500 personer året runt. Men antalet ökar förstås betydligt under sommarhalvåret då sommargäster och turister vallfärdar till de Bohuslänska öarna. På sommaren har man många lockande arrangemang i Skärhamn, en av dem är den årligen återkommande Träbåtsfestivalen.

I centrum kan du promenera upp till utsiktsplatsen på Hamneberget – och du får en underbar vy över Bohusläns vackra kust. Därefter kanske du vill stärka dig hos Sandbergs Café på torget, som är rekommenderat av White Guide!

I Södra Hamnen ligger det välkända Galleri och Kafé Södra Hamnen 31. Här ställer ett flertal etablerade konstnärer ut sina alster; glas, keramik, smycken, textil, målningar. I rummet bredvid galleriet/butiken ligger det mysiga caféet, där de även säljer böcker.

Kanske är det ändå Nordiska Akvarellmuséet som är mest känt i Skärhamn. Muséet, som är känt för sin arkitektur och sitt vackra läge i stort sett på havet, lockar med intressanta utställningar från hela världen.

I Södra Hamnen har också Tjörnslöjd en butik. De erbjuder hantverk gjorda med stor omsorg, från ett 30-tal av föreningens lokala medlemmar.

Det finns flera badplatser i Skärhamn. En av dem är Gråskär, som ligger intill Akvarellmuséet. Det är en härlig sandstrand, med gräs, omgiven av klippor. Brygga, hopptorn och glasskiosk finns också.

Akvarellm m backskulptur.jpg
S Hamnen 31 Skarhamn 2.jpg