Pilane Skulpturpark & Gravfält

”Djur, natur och skulptur i ett forntida landskap”

Pilane skulpturpark erbjuder en så härligt ovanlig blandning av intryck. Stora och små, fantastiska samtida skulpturer imponerar bland betande får i ett vackert böljande landskap. Pilane är ingen traditionell park med anlagda stigar, utan ett levande beteslandskap.

Runt Pilane gravfält arrangeras varje sommar sedan 2007 en skulpturutställning med verk av ledande konstnärer från världens alla hörn.

Högst upp på berget, tronar det älskade och omtalade verket ”Anna”, en av världens största skulpturer. Från berget har man en hänförande utsikt över den bohuslänska skärgården.

Gravfält 

Arkeologiska utgrävningar har visat att Pilane inte enbart var en boplats och en gravplats utan framför allt en mötesplats för människor och kulturer. Det ligger till grund för dagens utställningar.

Där parkeringen är idag har man funnit 4500 år gamla spår efter säsongsbosättning.  En stor civilisation fanns kring Pilane för 2000 år sedan. Man kan än idag förundras av ett 90-tal gravar och domarringar daterade 500 före Kristus till 1000 efter Kristus! Gravtypen är från romersk järnålder och folkvandringstid.

Kuriosa: 2016 blev ”Skulptur i Pilane”utsedd till en av ”10 of the best sculpture parks in Europe” av brittiska The Guardian!

Skulpturrymd.jpg
Skulpturenormthuvud.jpg