Nordiska Akvarellmuséet

Nordiska Akvarellmuseet ligger oerhört vackert i Skärhamn på västra Tjörn – så gott som på havet. Med underbar utsikt över Bohusläns klippor och fantastiska högklassiga utställningar från hela världen, ger det alla förutsättningar till ett njutbart besök.

Nordiska Akvarellmuseet valdes till Årets Museum 2010 med motiveringen:

 

”För sitt framgångsrika arbete att med hög kvalitet peka på mångfalden och bredden inom akvarellkonsten och bibehålla sin attraktionskraft med höga publiksiffror som följd. Museet producerar utställningar av världsklass och är ett föredöme vad gäller kopplingen mellan museum, forskning och utbildning. Museet tänjer gränserna och visar världen i lokalsamhället. Ett museum som har förändrat en ort.”

 

I Akvarellmuseets butik kan du handla exempelvis souvenirer och akvarelltillbehör såsom färger, penslar, papper och pedagogisk litteratur om vattenfärgstekniker. Här finns också konstböcker, kataloger och affischer.

Nordiska Akvarellmuseet ligger som sagt i Skärhamn som är Tjörns huvudort. Skärhamn erbjuder service, konst, konsthantverk, slöjd, caféer, restauranger, shopping, en levande hamn – och vackra vyer.

"Nordiska Akvarellmuseet är en plats för möten mellan konst, människor och natur och ett centrum för konst baserad på vatten, pigment och papper.

Nordiska Akvarellmuseets målsättning är att se på akvarelltekniken från samtidens och den nutida konstens perspektiv mot bakgrund av akvarellmåleriets tradition. Vi för en diskussion om akvarellens möjligheter och sprider kunskap om hur konstnärer idag och i historien använt vatten och pigment för att skapa konst.

 

Vi undersöker akvarellen utifrån tre perspektiv: traditionell akvarell, akvarellen som uttryck och akvarellen som koncept." - från Nordiska Akvarellmuseets hemsida.

_DSC8537.jpg
_DSC8457.jpg