Nääs Slott med Omgivning

Detta resmål är en unik blandning av natur och kultur. Nääs Slott har förmodligen Skandinaviens mest kompletta orörda 1800-tals interiör! Och är Sveriges bäst bevarade sena 1800-tals miljö. Dessutom omges slottet av vacker natur vid sjön Sävelången. Man kan spåra slottets ägare ända tillbaka till slutet på 1500-talet.  De äldsta delarna av nuvarande slottet är från 1600-talet. Sedan den majdag år 1898 då August Abrahamson dog, har ingenting förändrats.

August Abrahamson var Nääs siste private ägare. Han föddes av tysk-judiska föräldrar i Karlskrona år 1817. Abrahamson blev en mycket förmögen köpman med ett eget handelshus i Göteborg. År 1868, vid femtio års ålder, köpte Abrahamson, tillsammans med sin hustru Euphrosyne Lehman, egendomen Nääs. Euphrosyne var en internationellt erkänd operasångerska när hon träffade August.

 

Många fascinerande historier finns att berätta om livet på Nääs. Visste du exempelvis att Selma Lagerlöf och Sophie Elkan tillbringade 22 somrar på Nääs?

 

Nääs Slottscafé och Restaurang ligger ett stenkast från slottet, i det mysigt inredda före detta stallet. De använder sig av ekologiska och närproducerade råvaror. Vackra stigar runt slottet, genom parker, grönska och längs sjön Sävelången, bjuder in till avkoppling – och barn med spring i benen har stora ytor att leka på. Jo, vuxna är också välkomna att springa av sig! Den som vill ta en lite längre promenad i naturen kan njuta av det vackra naturreservatet på andra sidan stenbron, några hundra meter bort.

 

På andra sidan den vackra stenbron kan man beundra de väl bevarade husen. Såsom exempelvis Vänhem, Bakstugan, Lusthuset och Björkenäs. Efter hustruns tidiga död startade August Abrahamsson 1872 en arbetsskola med slöjd på schemat, först för pojkar och ett par år senare även för flickor. Skolan drevs i den vackra byggnaden Vänhem, se foto ovan. Vänhem flyttades för övrigt dit från parets lantställe i Gamlestan, numer en stadsdel i Göteborg!

 

I huset Källsnääs bedrivs numer Slöjd & Byggnadsvård, med kurser, butik och utställningar.

 

Nääs Konsthantverk är på tre våningar och 300 kvadratmeter. Verksamheten är konstnärsdriven och huset är omgivet av glittrande vatten. I butiken finns konsthantverk av hög kvalitet från ett trettiotal konstnärer ifrån olika delar av Sverige. Galleriet visar regelbundet utställningar av nutida nordiska konstnärer. Här finns också ett rum för att exponera mer processinriktade utställningar. På tredje plan finns en studio för gästande konstnärer. Kaféet med uteservering erbjuder gott fika med rättvisemärkt kaffe!

 

År 1874 startades ett slöjdlärarseminarium på Nääs, se foto nedan. Skolan utbildade lärare från stora delar av världen i slöjd och hantverk, och kallades ”Sveriges fönster mot världen”. Vid ett kurstillfälle deltog nitton olika nationaliteter! Nääs är även idag en av landets största anordnare av kurser i slöjd och hantverk.

 

Åren runt 1900 var ca 40 procent av de som gick träslöjdskurserna på Nääs kvinnor. Det fanns också många kvinnliga lärare och ett par kvinnliga föreståndare. Att män och kvinnor på Nääs arbetade och undervisade sida vid sida ansågs ovanligt och av vissa inte moraliskt lämpligt och det fanns öppen kritik. På 1890-talet tog Salomon tydlig ställning för kvinnors roll i pedagogisk verksamhet och Nääs blev en viktig arena för kvinnor att hävda och försvara sin plats i undervisningen.

 

Abrahamson ville att skolan skulle finnas kvar även efter hans död så därför blev egendomen med skolan en stiftelse år 1901. Stiftelsen förvaltar egendomen än idag, men skolan lades ner år 1966. Abrahamson bodde på Nääs fram till sin död år 1898 och är begravd i slottsparken.

 

Kuriosa: Under 2016 och 2017 var Nääs en av inspelningsplatserna för SVT:s stora dramasatsning ”Vår tid är nu”. Tio avsnitt av den mycket uppskattade serien visades hösten 2017 och tio nya avsnitt visas hösten 2018. Och i augusti 2018 spelades det populära programmet Antikrundan in på Nääs.

43582798_10156664056668688_2324293746335
_DSC5292.jpg