Marstrand

– ön som har allt man kan önska sig?

Marstrand grundades i början av 1200-talet av Norges kung Håkon Håkonsson. Idag finns här ett stort utbud av historia, shopping, kultur, caféer, hantverk, barer, restauranger och såklart en hamn full av vackra båtar! Att strosa längs de pittoreska bilfria kullerstensgatorna och njuta av de imponerande och charmiga husen är ett sant nöje. Det mest kända besöksmålet på Marstrand är nog Carlstens Fästning som ståtar vackert på toppen av ön.

Året runt är Marstrand värt att besöka - varje årstid har sin charm!

Berömt är faktiskt även Bergs Konditori, som funnits på Marstrand sedan 1920-talet. Det ligger, sedan nästan 80 år, perfekt på kajkanten och serverar mumsiga bakverk. Är det någon gång du ska njuta lite extra så är det nu! 

Den kände konstmecenaten Pontus Furstenberg bodde under ett antal i huset, som byggdes 1881, Gäster som Anders Zorn, Selma Lagerlöf och Esaias Tegnér samlades här. Det sägs också att Selma Lagerlöf ska ha suttit i den lilla trädgården bakom huset och skrivit på Herr Arnes penningar vars handling till stor del utspelar sig i och runt Marstrand.

 

Marstrandsön korsas av ett antal vackra stigar. Naturligtvis kan du bada på ett flertal ställen  – från stegar, klippor eller strand. Stigen runt hela Marstrand är ca 5 kilometer och en promenad runt ön tar cirka en timma.

Vid Skallens fyr kan du beskåda hur de två haven Skagerak och Kattegatt möts. På din vandring runt ön kan du exempelvis gå genom Smugglarrännan eller undersöka St Eriks Grotta.

CARLSTENS FÄSTNING Vid freden i Roskilde 1658 blev Bohuslän svenskt. Marstrand var då sedan länge en viktig handelsplats. För att kunna försvara Marstrand lät kung Carl X Gustav bygga en fästning på öns högsta topp. Under 1700- och 1800-talen byggdes de yttre delarna av fästningen och år 1860 var fästningen färdigbyggd. 

 

För att få tillräckligt med arbetskraft infördes ett nytt straff i den svenska lagen: ”Marstrandsarbetet” Mördare, stortjuvar, förfalskare, våldtäktsmän och enklare förbrytare som småtjuvar och lösdrivare fördes till Marstrand.

 

Carlstens fästning har blivit anfallen två gånger och båda gångerna föll fästet i angriparnas händer. År 1677 intogs fästningen av Gyldenlöwe, dansk ståthållare i Norge och år 1719 av den norske amiralen Tordenskjold. Båda gångerna fick svenskarna tillbaka fästningen genom förhandlingar och fredsslut. 1882 lades fästningen ner som militär befästning.

 

Kuriosa: Den mest berömde fången på Carlstens Fästning är Lasse-Maja, som genom att klä ut sig till kvinna länge lyckades undgå att bli tillfångatagen. År 1813 greps och dömdes han till livstids ”Marstrandsarbete”. Tack vare de kokkunskaper han fått som ”kvinna” avtjänade Lasse-Maja stora delar av sitt straff som kock. Efter 26 års fångenskap på Carlsten, benådades han av kungen.

IMG_4231.jpg
IMG_3890.jpg