Textilmuseet

 Textile Fashion Center

Textilmuseets samlingar utgör Sveriges viktigaste källa till kunskap om textilindustrins produkter från 1870-talet fram till idag. Även folklig och historisk textil, hantverk, mode, konst och design ryms bland föremålen.

T o m 21 april visas "Balenciaga - Master of Couture", en internationell utställning från Victoria and Albert Museum i London. 

Tradition och nyskapande i hjärtat av textilsverige

"Textil-och modeindustrin är en motor för hela samhället. Innovativ och framtidsinriktad skapar den produkter som sprids över hela världen. Branschens hjärta är sedan länge Borås och Sjuhäradsbygden. Här görs nya textiltekniska innovationer dagligen. Dessutom finns här designkontor, mode online-baserade företag, postorderföretag och textilimportörer. Det är därför ingen slump att det i Borås har skapats ett nordiskt textil-och modecentrum, Textile Fashion Center, med Textilmuseet som en självklar del."

 

"Som ett resultat av teko-industrins kraftiga nedgång under 60-talet bestämde sig några av stadens eldsjälar för att rädda den svenska textil- och konfektionsindustrins historia. Deras engagemang resulterade i att Textilmuseet, som till en början kallades för Tekomuseet, grundades. Av naturliga skäl började man att samla in föremål med anknytning till Borås-och Sjuhäradsbygden. Under åren har samlingen växt sig allt större och breddat sitt insamlingsfält."

Textilmuseet Foto-Anna Sigge.jpg
14731248_1562850270407516_13671513341679