Jonsereds Trädgårdar

Jonsereds Trädgårdar invigdes 2014 och är en fri tolkning av den 1800-talsträdgård som tidigare låg på platsen.  Trädgårdarna har fyra kvarter med olika planteringar och teman; Formträdgården, Köksträdgården, Engelska Rosenträdgården, Engelska trädgården – Susie Whites trädgård och Utställningsträdgården.

I Utställningsträdgården får varje år en trädgårdsprofil fritt spelrum att skapa en egen kreation. Tomas von Brömssen var 2018 års gästutställare; ”Med ett rosendoftande klassperspektiv har Tomas von Brömssen tillsammans med trädgårdspersonalen skapat en berättelse om Haga – arbetarklasstadsdelen kontra kungliga slottet.”

 

Kuriosa: År 2015 vann Jonsereds Trädgårdar den ärofyllda utmärkelsen Sveriges mest inspirerande park, i kategorin nyanlagda parker och trädgårdar, som trädgården innehar till och med år 2017.

Jonsereds Herrgård

Intill Jonsereds Trädgårdar ligger Jonsereds Herrgård, med fantastisk utsikt över sjön Aspen. Herrgården som har anor från medeltiden, var ett kronogods vilket innebar att det ägdes av kungen. Krigshövitsman (befälhavare) ”Longe Jöns” var den som av Gustav Vasa fick godset, enligt lydelsen i ett kungligt brev daterat 1528 ”… En gårdt benempdt Jogansrydt vthij paarthelle soken liggiendis”.

 

I Jonsereds by fanns arbetarnas fabrik, nykterhetsloge och kyrka, medan herrgården låg avskild från den världen. Jonsereds herrgård var ett slags finkulturens utpost mot landsbygden. På herrgården samlades Gibsons släkt och vänner, bland annat kulturpersonligheter som Viktor Rydberg, Ellen Key och Wilhelm Stenhammar. Här fanns också ett jordbruk tillhörande godset samt trädgårdar med exotiska växter.

 

Herrgården fick sin nuvarande form i samband med att David Gibson 1868 lät bygga den. Godset förblev i familjen Gibsons ägo fram till 1954, då den siste i släkten avled. Idag ägs herrgården av Partille Kommun och hyrs ut till Göteborgs Universitet.

 

Jonsereds Trädgårdskafé 

I trädgårdarna ligger det mysiga Trädgårdskaféet som serverar närproducerat och ekologiskt. Från serveringen kan man njuta av synen av och doften från de underbara trädgårdarna intill.

 

Lilla Trädgårdsbutiken

I trädgårdarna ligger också den charmiga Trädgårdsbutiken som erbjuder exempelvis unika rosor, perenner, krukväxter och annat smått och gott till hemmet.

 

Grindstugan – hantverk och verkstad

Vid entrén till trädgårdarna ligger underbara Grindstugan, som drivs av keramiker Ulrica Elmberg.

I Grindstugan har Ulrica keramikverkstad och butik, som förutom keramik även säljer annat vackert konsthantverk, samt alster av andra hantverkare.

IMG_20180602_171604.jpg
IMG_20180603_095139.jpg