Gullholmen & Härmanö

GULLHOLMEN, som har anor från 1200-talet, är Sveriges mest tätbebyggda skärgårdsö – och det sannerligen en mycket mysig, unik liten ö. Här finns en gemytlig atmosfär där små gränder slingrar sig fram bland gamla fiskarstugor och sjöbodar. Gullholmen och Härmanö ligger längst ut i Bohusläns havsband, men det tar bara 10 min att åka över med färjan från Orust! Det är bilfritt på Gullholmen, så bilen parkerar vi i Tuvesvik.

Under de stora sillperioderna på 1700- och 1800-talen växte samhället och konservfabrik, salteri och segelmakeri tillkom. Mycket av öns gamla karaktär finns bevarad än idag med sjöbodar, bryggor och en välbesökt gästhamn. Fram till 1999 var Gullholmen en så kallad kronoholme. Det innebar att marken ägdes av staten och var fri att bygga på, vilket banade väg för den täta bebyggelse som idag kännetecknar ön.

 

Gullholmens vackra kyrka, från slutet av 1700-talet, ligger skyddad för vindarna i en dalgång på Härmanö. Skepparhuset från 1893 ger dig möjlighet att kliva in i en annan tidsepok och i den välbevarade Stenstugan finns gamla möbler och husgeråd från samma period. Passa även på att besöka Gullholmens konstmuseum och ta del av tidstypiska, färgstarka målningar över ön.

I hamnen ligger bland annat det omtyckta Hamncafét Kök och Bar, som har öppet året runt och sommartid finns ytterligare restauranger och caféer.

 

Samhället Gullholmen sträcker sig alltså över på Lilla Härmanö. Vi rekommenderar en promenad över till Lilla och Stora Härmanö. Det är ett fascinerande vackert landskap. Naturreservatet på Härmanö är ett av Bohusläns största.

 

Där finns flera vandringsleder med olika längd och svårighetsgrad som slingrar sig genom ljunghedar, blomstrande ängar och hagar som omges av karga klippområden och badplatser. Inom reservatet finns också boplatslämningar sedan 1500-talet!

Gullholmen_och_Hermanö_webb.jpg