Dyrön

En sann njutning – På Dyrön kan du vandra genom ett oemotståndligt landskap och njuta av vyerna över havet. Från de högre platserna på ön kan man se närliggande lilla ön Åstol – och så långt som till Carlstens fästning på Marstrand!

Har du tur kan du få se de vilda Mufflonfåren, som sägs vara förfäder till vår tids tamfår. Dessutom kan du vissa tider på året besöka en välkänd silver- och guldsmed eller konstgalleriet, svalka dig med ett bad eller kanske ta en fika.

 

Smala asfaltsvägar ringlar mellan Nord- och Sydhamnen, förbi bostadshus, grönytor, lekplats och åretruntöppen livsmedelsbutik med café och liten matservering. Det finns två badplatser med trampoliner, badstegar, klippor och sandstrand. Stranden vid Nordhamnen har även äng och soldäck – och den i Sydhamnen har ett 3 m hopptorn.

 

Dyrön är en vacker frodig ö med flera vandringsleder, med olika längd. Det är ca 4,5 km runt ön. Utan pauser tar Dyröleden ca 75 min att promenera i rask takt. Man kan korta av vägen på flera ställen. Längs den väl märkta vägen finns informationsskyltar, sittplatser, hänförande natur och utsiktsplatser. Som på så många andra håll i Bohuslän var Dyrön bebodd redan på stenåldern för över 3 000 år sedan. På öns västra del har man funnit såväl rester av en stenåldersby som rester av ett bronsåldersröse.

fotodyronfnhavet.jpg
20663973_465448910497508_840673945427044