Gunnebo Slott & Trädgårdar

Gunnebo Slott och Trädgårdar är en av Sveriges bäst bevarade 1700-talsanläggningar. Slottet byggdes som sommarvilla åt en av landets rikaste män, grosshandlaren John Hall och hans familj. Familjen Hall bodde på Gunnebo i endast två generationer, men deras påverkan på Gunnebo var genomgripande och familjen har därmed en central roll i egendomens historia.

Till slottet hör exempelvis köksträdgårdar, formell trädgård, kulturreservat, lantgård, drivhus, butik samt kaffehus och krog. Alla trädgårdarna är KRAV-märkta och de grönsaker som skördas här serveras i restaurangen. Slottet ligger mycket fint vid sjön och parken med  vackra omgivningar bjuder in till promenader.

 

Gunnebo butik har ett frestande utbud av bland annat teblandningar, marmelader, dagsfärskt bröd, knäckebröd. Flera av produkterna bakas och tillagas på plats. I butiken hittar du även trädgårdsverktyg, inredning, lokalt hantverk, leksaker, litteratur och mycket mer.

 

Orangeriet är en viktig del i upplevelsen av 1700-talsmiljön på Gunnebo. Det var och ska åter bli en arkitektonisk höjdpunkt och ett nav i kulturen kring de exotiska växterna. Gunnebos orangeri rekonstrueras nu på ursprunglig plats. Rekonstruktionen baseras på tolkningar och studier av ursprungliga ritningar, samtida akvareller, historiska källor samt resultatet av arkeologiska utgrävningar. Den färdiga byggnaden kommer att se ut och användas som det gamla orangeriet gjorde för 200 år sedan!

 

Gunnebo kulturreservat är 100 hektar och omges av de två vackra sjöarna Stensjön och Rådasjön. Det finns ett flertal promenadvägar att njuta av i området. I hagarna kan du stöta på en och annan ko eller arbetshästarna Juhlin och Umar, som bidrar till att bevara kulturlandskapet.

Gunnebo Kaffehus och Krog Mitt i köksträdgården ligger tjänstefolksbyggnaden där den KRAV-certifierade restaurangen, med eget bageri, dagligen serverar lunch och fika. 

Allting lagas efter säsong på det trädgården har att erbjuda, kompletterat med de bästa råvarorna från traktens producenter.

 

Kuriosa: ”Gunnebo var redan på 1700-talet en gammal gård” … Namnet förekommer första gången i en förteckning över kyrkans egendomar i slutet av 1200-talet!

 

PS – Vänligen notera att till slottets övervåning finns endast trappor. För dem som behöver finns bärbara pallar att låna. (Man får inte sitta i slottets möbler eller luta sig mot väggarna.)

IMG_20180602_141355.jpg
36580669_1693042907397698_26796433888981